Amintiri de neuitat cu Fusilli Băneasa, copii, părinți și bunici

Cuprins

O amintire cu miros de grâu proaspăt

Am scotocit prin mintea mea după o amintire cu paste. Am multe. Îmi plac pastele în aproape orice combinație și le cunosc de mult timp. Dar care-i acea amintire care să merite să fie, azi, urcată pe un piedestal? Nu m-am putut hotărî și-am zis că-i nevoie de o cercetare mai amănunțită. Mi-am dat seama că trebuie să caut și-n suflet. Și-am căutat și l-am văzut pe bunicul meu. În ceață i-am văzut chipul, căci tare mult a trecut de când ochii mei l-au privit de-adevăratelea. Dar clar i-am zărit ochii limpezi și mâinile. Mâinile muncite, mângâind boabele multe și mici de grâu… Am închis ochii, am simțit mirosul intens al grâului și l-am auzit cum curge ca o ploaie, printre degetele lui. Am văzut mâinile mele mici jucându-se lângă mâinile lui cu boabele aurii. Mi-am auzit râsul și inima mi s-a umplut de bucurie atunci când a zâmbit si el și m-a privit cu ochii blânzi.

Apoi l-am văzut plecând de-acasă, încărcat cu saci grei, spre câmpul cel mare. Acolo boabele de grâu și-au găsit culcuș în pământul pregătit special pentru asta. Zăpada le-a acoperit și-apoi, la venirea primăverii, m-am văzut mică, dansând și râzând lângă câmpul desprins parca din cea mai prețioasă pictură. Am respirat din nou, adânc, și-am simțit mirosul proaspăt al plantei încă verzi.

Mi-am lăsat gândurile să curgă în continuare și-am văzut mașina mare și zgomotoasă culegând boabele, atunci când a venit vara și spicele s-au colorat aidoma soarelui. Apoi oameni mulți le-au încărcat în saci și-au pornit spre casă cu ele. De-acolo, drumul lor s-a împărțit. Unele au ajuns la moara din curte ca să fie transformate în făină pentru animale. Pe cele mai bune le-a dus bunicul la moara cea mare care făcea faina mai fină. N-am mers cu el, dar știu că mereu mi-am dorit. Acum, când am realizat că n-am vizitat niciodată o moară, mi-am dat seama că acea călătorie a lui avea pentru mine ceva magic. Parcă prin magie se transformau boabele tari de grâu în praful acela cu care mama făcea atât de multe minunății.

Tot magie, dar una aparte, era atunci atunci când bunicul începea să gătească lucruri numai de el știute. Și mă lăsa pe mine să-i stau alături și să-l ajut, iar eu priveam vrăjită mâinile care transformau făină cea albă într-un aluat perfect. Apoi aluatul era modelat în multe forme mici, care erau puse să se usuce la soare, fix pe acoperișul bucătăriei de vară. Asta era partea care-mi plăcea mai puțin, căci tare grea era așteptarea. Dar si ce bine era când erau gata, în sfârșit… Și ce bune erau pastele făcute de bunicul!… Fie că le puneam în ciorbe și supe sau le pregăteam la cuptor, gustul părea, mereu, desprins din altă lume.

Da, știu că doar amintirea acestui gust îmi va rămâne pentru că doar bunicul putea face astfel de minuni. Dar emoția regăsită, presărată ca un praf magic peste pastele din momentul prezent, va face ca alte noi minuni să se nască. Fiecare unică, frumoasă și magică, în felul ei.

Paste Băneasa – Paste făinoase și produse de morărit

La fel ca povestea pastelor făcute de bunicul, povestea pastelor din grâu dur Băneasa începe tot cu boabele de grâu, cultivate pe câmpuri întinse, încălzite de razele soarelui, udate din plin de picăturile de ploaie și îngrijite de fermieri dedicați. Apoi boabele-s culese și transformate în cea mai fină făină. De-aici drumul se schimbă, copiii si părinții sau bunicii nu mai fac pastele în casă, ci ele sunt pregătite într-una dintre cele mai puternice fabrici de paste din Europa Centrală și de Est și cea mai mare și mai modernă din România și din întreaga zonă a Balcanilor – Fabrica Băneasa. Aici făina se întâlnește cu apa și ia forma pastelor aurii și delicioase. Apoi pastele Băneasa sunt ambalate cu grijă și drumul lor duce direct la noi, la părinți, bunici și copiii, unde abia asteptă să-și împletească povestea lor cu poveștile noastre, în așa fel încât să se nască preparate desăvârșite, numai bune de așezat în centrul meselor frumoase din familie. Pentru că da, o masă e completă atunci când cuprinde, pe lângă mâncare, toți oamenii legați prin acel fir invizibil, numit iubire.


În ceea ce mă privește, am vrut mereu să le ofer amintiri frumoase copiilor mei și să-i împrietenesc cu mâncarea. Cred că aceasta nu e doar pentru a umple burtici goale și mai cred că pegătirea și servirea mesei pot fi momente de conectare și relaxare, de timp frumos petrecut împreună. De asta aleg să vă prezint azi una dintre variantele noastre de salată de paste. Inspirată de copilul din mine care, în suflet, încă-l are pe bunicul alături, și de copiii mei care, atunci când pregătim această salată, îmi amintesc de mine, când găteam cu bunicul, am făcut-o cât mai veselă și numai bună de gătit alături de cei mici. Și le-am spus și lor povestea pastelor, așa cum sunt ele azi. Să știe și copiii din zilele noastre că pasta pe care-o au în farfurie a fost, întâi si-ntâi, un bob de grâu și-apoi a străbătut un drum lung și frumos până să ajungă la noi. Desigur, am și o surpriză. Rețeta se găsește la finalul articolului în format pdf downloadabil și cuprinde și o mică poveste și trei fișe de lucru draguțe. Dar, înainte de a ajunge acolo, vă invit să-i descoperiți aici pe Fussi, Șurubica și Fusișor, povestea lor și rețeta noastră de salată.

Salată de fusilli Băneasa cu legume șugubețe

Am ales fusilli Băneasa pentru că asta au dorit copiii. Le plac mult pastele care seamănă cu, spun ei, niște șuruburi. De asta se și numește a doua pastă Șurubica; inițial am vrut să o botezăm Fusillica. 🙂 Altfel, salata poate fi preparată și cu penne sau farfalle, alte două bunatati Baneasa, iar cele mai multe dintre ingrediente pot fi schimbate după bunul plac, cu ce avem la îndemână. Noi o facem, de obicei, cu ce găsim prin frigider, dar azi am ales să vă prezentăm una dintre cele mai delicioase variante. Cu o zi înainte, am pus pieptul de pui la marinat și l-am copt la foc mic, în ziua în care am pregătit salata. Am ales și legume proaspete, gustoase și colorate pentru ca salata să arate cât mai vesel și să ne îmbie să o mâncăm, să zâmbim și să povestim. Totul deoarece eu cred că mâncarea încapsulează amintiri, emoții și sentimente. Pentru că zilnic mâncăm, putem construi, în acest fel, amintiri care să dureze o viață și chiar mai mult de atât. Sunt sigură că știți despre ce vorbesc; sunt sigură că fiecare dintre noi are cel puțin un fel de mâncare pe care, atunci când îl savurează, îl simte cu totul, până în cel mai adânc colțișor al trupului, vede cu ochii minții momentul când l-a gustat prima dată și trăiește în adâncul sufletului emoția din acel moment. Să le dăruim și copiilor noștri acest ceva atât de prețios.

Revenind la fusilli, noi ne-am jucat în Canva și au ieșit personajele de care vă povesteam și pe care le-ați văzut mai sus. Copiii s-au jucat și cu pastele adevărate, dar, pentru că fusilli au această formă aparte, n-au putut să le coloreze. Au găsit soluția rapid, le-au făcut capul din plastilină. Eu m-am gândit că ar merge și din aluat, dar n-am apucat să experimentez și asta. În orice caz, dacă vreți și voi să vă jucați, în fișa de la final le găsiți pe pastele dansatoare și în format decupabil. Pot fi lipite pe bețe de înghețată și folosite la jocuri de rol; ne pot povesti drumul lor, de când erau doar un bob de grâu și până au ajuns în bucătăria noastră, iar noi le putem povesti copiilor amintiri cu oameni și mâncăruri dragi. Mai ales, însă, îi vom lăsa pe ei să-și dea drumul imaginației și să inventeze povești și vom așeza împreună acele cărămizi invizibile, dar puternice, care clădesc momente de neuitat.

Nu în ultimul rând, am ales să prezint ingredientele în așa fel încât pregătirea lor să pună la contribuție și mintea celor mai mici copilași. Nu veți găsi cuvântul gram în rețeta această; veți găsi linguri, jumătăți, sferturi sau felii și numere. Dar, mai bine descoperiți singuri ce vreau să zic :

Ingrediente

  • 1 jumătate de pungă de fusilli Băneasa
  • 4 roșii cherry
  • 1 jumătate de ardei gras roșu
  • 1 castravete
  • 1 sfert dintr-o varză roșie mică
  • 10 felii de piept de pui copt sau fiert
  • 4 linguri de boabe de porumb
  • 3 felii de cașcaval
  • 4 linguri de smântână
  • 2 linguri de iaurt (mai slab, sau de băut)
  • 1 lingură ulei de măsline
  • pătrunjel proaspăt
  • sare

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu puțină sare și, atunci când începe să clocotească, se adaugă Fusilli grâu dur Băneasa și se fierb conform instrucțiunilor, în acest caz, timp de 8 minute. Atunci când sunt gata, se răstoarnă într-o sită, se țin puțin sub jet de apă rece, pentru a se răci mai repede, se scurge apa și, apoi, se pun într-un castron și se amestecă cu o lingură sau două de ulei de măsline. Uleiul de măsline are rolul de a face salată mai cremoasă, pentru a rezista mai bine și în frigider. Dacă mai rămâne ceva, desigur.

În timpul în care fierb pastele, spălăm bine legumele și le oferim copiilor pentru a le toca. Noi avem tocătoare și cuțite mici, potrivite pentru ei. Chiar și așa, nu vă imaginați că vor ieși perfecte. Vor avea dimensiuni dintre cele mai diverse, dar gustul va fi absolut minunat, indiferent de cum tocăm legumele, iar cei mici se vor bucura să mănânce ceva făcut chiar de ei și se vor simți importanți și utili pentru că au pregătit masa aproape singuri.

Când toate legumele au fost tocate, tăiem și pieptul de pui și cașcavalul în cuburi și le punem pe toate peste fusilli, adăugăm sare după gust și amestecăm.

Separat, într-un castron mai mic, amestecăm iaurtul cu smântâna și pătrunjelul tocat. Le adăugăm și pe acestea, împreună cu bucățile de pui și cu porumbul bine scurs de apă și amestecăm din nou, ușor. Gustăm și mai adăugăm sare, dacă e nevoie. În cazul în care dorim mai mult sos, putem să mai adăugăm smântână și/sau iaurt.

În continuare, urmează cel mai greu pas, foarte dificil de realizat. Salata poate fi consumată imediat și este delicioasă, dar gustul e cu adevărat desăvârșit dacă o lăsăm să se odihnească 20-30 de minute. Putem folosi acest timp pentru a curăța bucatăria împreună cu cei mici.

De asemenea, e bine de știut că această salată se prepară atunci când suntem relaxați și avem timpul și răbdarea necesară pentru a fi prezenți pentru copii. Desigur, nefiind complicată, poate fi pregătită și rapid, fix înainte de masă, dar, în acest caz, vom găti doar noi, oamenii mari. Altfel, dacă suntem ok, timpul petrecut gătind pastele Băneasa va duce la o conectare profundă și la discuții dintre cele mai interesante.

O surpriză fusidelicioasă

Acestea fiind scrise, vă doresc poftă bună și va invit să descoperiți și voi gustul Baneasa, alături de multe poze și idei delicioase cu și despre Paste Baneasa- Paste fainoase si produse de morarit. Pentru că pastele Băneasa sunt absolut delicioase și au o textură desăvârșită care le face să nu se lipească și să nu se rupă la fierbere, dar și pentru că ele sunt iubite de copii și reprezintă un ajutor de nădejde pentru mamele ocupate. Eu, spre exemplu, nu stau niciodată fără ele în casă și m-au salvat de nenumărate ori, inclusiv zilele astea, când suntem toți răciți. Salata de mai sus e atât de ușor de făcut, încât cei mici au pregătit-o aproape singuri, eu ocupându-mă doar de fierberea pastelor și de poze. În felul acesta, ne-am luat o porție în plus de vitamine, fibre și proteine, cu minim efort, în timp ce copiii s-au distrat pe cinste.

Și dacă tot m-am întors, din nou, la copiii, vă invit să descărcați rețeta pregătită pentru ei și vă doresc momente frumoase și memorabile alături de cei mici, Fussi, Șurubica, Fusișor și pastele Băneasa.

Ah! Era să uit. Povestea asta s-ar putea să vă ajute și dacă aveți copii mai mofturoși. De exemplu, la noi în familie, eu și Maria, fetița mea, iubim pastele în mod deosebit, soțul meu le mănâncă fără să aibă vreo reacție wow, iar Tudor, băiețelul mai mare, le refuză. Când făceam salata de mai sus, masa lui era reprezentată de toate celelalte ingrediente pe care le mânca în timp ce o pregăteam. Acum mi-a venit ideea de a ne juca cu ele în felul acesta. Și, ce credeți? Băiețelul a fost tare încântat. Atât de încantat, încât ieri a mâncat salata cu totul și a decretat că Fusilli Băneasa sunt preferatele lui dintre paste și va mai mânca. Până atunci, doarme cu Fussi, Șurubica și Fusișor lângă pat. 🙂

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Surse foto & prelucrare – arriva personala, pastebaneasa.ro & canva.com

4 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s