Ce a fost bun în 2020/ 10 zile de gânduri frumoase (3)

Ziua 3…

Săptămâna aceasta, trei zile la rând, copiii mei au petrecut câte 30 de minute în brațele mele ascultând aceeași poveste. Nu, povestea nu era citită de mine, ci de altcineva, iar noi o ascultam pe telefon. Eu le-am citit-o abia astăzi, când a ajuns și cartea.

Nu e prima dată când stau ca sfinții la o poveste, dar a fost prima lor poveste lungă, fără ilustrații. Pe acestea le-au văzut abia azi când, după cum vă spuneam, a ajuns și cartea.

Interesant e că nu doar ei au ascultat cu sufletul la gură, ci și eu. De obicei, după prima lectură, îmi mai zboară mintea și prin alte părți. Acum am fost cu ei, cu totul, de fiecare dată și… am plâns. Am plâns luni, prima dată când am ascultat, și nu, nici a doua oară nu mi-am putut opri lacrimile iar azi, când am citit eu, vocea mi-a tremurat și ochii mi s-au umezit iar. Pentru că este, poate, cea mai emoționantă poveste pentru copii pe care o cunosc eu, iar atunci când i-am auzit începutul aproape că mi-a stat inima în loc. Dacă nu aș fi cunoscut și o altă poveste scrisă de același autor, cel mai probabil, aș fi oprit-o pentru că era un subiect prea greu pentru mine. Am avut, însă, încredere în acest om și l-am lăsat să ne răscolească sufletul, ascultând cu respirația tăiată. Am făcut bine.

Totul a pornit de la reducerile de pe Elefant.ro. Luni aveau cărți cu 50% reducere, iar eu, ca niciodată, nu aveam o listă pregătită. Totuși, cum nu puteam rata această oportunitate 🙂 , m-am apucat să studiez oferta pentru a lua cele mai bune decizii și așa am văzut cărțile cu Țup. Mă mai intersectasem cu ele, de-a lungul timpului, dar nu eram convinsă că sunt pentru noi. Citisem o singură poveste scrisă de Alex Donovici (Comoară lui Ben), cu Tudor. Băiețelul fusese încântat, dar, deși mi-a plăcut și mie mult, am amânat cumpărarea altor cărți ale acestui autor pentru că mi s-a părut ca nu ar fi potrivite și pentru Maria. Momentele în care sunt singură cu băiețelul sunt din ce în ce mai scurte și asta înseamnă mai puțin timp pentru citit cărți mai grele. Acum, însă, am decis să mă îndrept spre un anumit site și să ascult o nouă poveste. Împreună cu copiii, pentru a le observa reacția și pentru a decide de comun acord dacă vom cumpăra cărțile .

Acest site, absolut minunat, nu s-a născut în pandemie, dar datorită pandemiei mi-a captat mie atenția. În câteva seri în care am fost copleșită de tristețe și nu știam cum să umplu timpul cu ceva frumos i-am propus lui Tudor să asculte o poveste. Cu emoții la început pentru că, nu știu exact din ce motiv, eu nu eram prea atrasă de varianta audio a cărților, fie ele pentru copii sau oameni mari . Băiețelul a acceptat și a fost cucerit, iar luni a venit și rândul Mariei.

Cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, tot am fi făcut cunoștință cu Țup, personajul principal al cărții despre care vorbesc. Tind, însă, să cred că am fi ratat varianta audio care e deosebită.

Nu voi face o prezentare a ei Am avut o zi plină și prea obositoare. Vă las, însă, link,mai jos, spre prima parte din Țup. Imposibil e doar un cuvânt, scrisă de Alex Donovici și apărută la Editura Curtea Veche. E minunată, iar eu pot doar să fiu recunoscătoare pentru faptul că în acest an am descoperit cât de frumos poate să fie când îți citește cineva o poveste. Veți mai găsi acolo și alte minuni , scrise de Cristina Donovici, și, unele, potrivite și pentru copii mai mici. Cărțile ei le avem, cred, pe toate și pot să spun și despre ele că sunt deosebit de frumoase. Le puteți descoperi mai jos, gratuit. Sper să vă placă și sper ca eu să mai scriu și mâine. 🙂

Țup. Imposibil e doar un cuvânt.

* Pentru cei care au ajuns mai târziu pe aici: Mi-am propus să găsesc 10 lucruri frumoase care mi s-au întâmplat în acest an. 🙂 Găsiți aici primul articol din serie și aici pe cel de-al doilea.

6 comentarii Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s